SODA blog

Hello! Ezen a blogon egy teljesen új szemléletű ügynökségcsoport, a SODA Group szakembereinek írásait olvashatod. Ami szerintünk érdekes lehet a kreatív szakmában, a médiában vagy a weben, azt itt megtalálod. Nem fröcsögünk, hanem gondolkodunk. Így írunk mi.

Friss topikok

Címkék

Közösség

Ügynökségeink

OANDER Media

OANDER

Ergonómiai tervezés, User interface design és fejlesztés,
Online üzletfejlesztési stratégia

Webtown Informatika

Webtown

Szoftverfejlesztés, Portálfejlesztés, IT tanácsadás, Rendszerintegráció, SEO

PlotPoint Kreatív

PlotPoint

Filmgyártás, Digitális trükkök, Branding, Copywriting, Outdoor és print kreatív

Clue Communication

Clue PR

Klasszikus és online PR, social media menedzsment, stratégiai tervezés

Kapcsolat

Telefon: 06-1/319-1663

Sajtó: sajto@sodagroup.hu

Célra tarts! - az online megjelenés is lehet borzalmas

2013.06.08. 10:57 WebtownLazar

20 éve "lőtték ki" az internetre a világ első weboldalát.

Ez egyfelől nagyon szép évforduló, másfelől elgondolkodtató, hogy mi is történt az elmúlt 20 évben az internettel.

Lehetetlen felsorolni...

A weboldalak elszapordtak kissé (2010-ben számoltak úgy kb. 100 billió honlapot, havonta néhány millió új weboldal indul), ezernyi programnyelv és technológia állt a felhasználók és a weblapkészítők szolgálatába és néhány elenyésző sablon és alapvető szabály figyelembe vételével tulajdonképpen mindenki szabadon garázdálkodhat, olyan tartalmat tölt fel és tölt le, amilyet csak szeretne. 

Párhuzamosan, különösebb összehangolás nélkül futó fejlesztések és a mindent azonnal kiszolgálni, illetve megkapni akaró emberek fáradhatatlan munkájának köszönhetően az elmúlt 20 év nem volt elegendő ahhoz, hogy igazán kialakuljon az online megjelenések tervezésének kultúrája.

Mit kezdhetünk az internettel?

Mivel - kis túlzással - kb. minden vásárlóerőt képviselő ember a világon valamilyen módon az interneten található anyagokból informálódva keres fel szervezeteket, a szervezetek jól felfogott érdeke, hogy valamilyen formában megjelenjenek az interneten.

Ha csak azt szeretnék, hogy megtalálják őket, akkor persze elég egy egyszerű weboldal. Ha közvetlenül pénzt szeretnének innen keresni, akkor persze elindítanak egy webáruházat.

Ha viszont közvetett formában szeretnék megnyerni maguknak a látogatókat, akkor nem elég egy egyszerű bemutatkozó oldal, valamit szolgáltatni kell az interneten is. 

Pöröghet a marketinges agya, hogy kitaláljon valami igazán újat, amit még senki nem lőtt el előtte az adott téma kapcsán és bizony pörög is a marketinges agya, annyi ötlet születik egy összetettebb online rendszer kapcsán...

Extra tartalmak, szolgáltatások meglévő ügyfeleknek, megnyerő promók az új érdeklődőknek, egyszerű általános tartalmak amolyan "kellezideúgyhogylegyen" jelleggel, minden, ami a csövön kifér...

 

Hol rontsunk el egy online megjelenést? 

Nagyon egyszerű: próbálj vele mindenkit kiszolgálni és tegyél bele mindent, ami eszedbe jut.

Garantált a siker, egészen biztosan "Chaotica Maxima" díjra terjeszthető az oldal, amint elkészült.

Hogyan ne rontsunk el egy online megjelenést?

Na, erre lehetetlen néhány rövid mondatban válaszolni.

Talán a legfontosabb, hogy légy tisztában önmagaddal. Akkor könnyebben kitalálható, hogy mit szeretnél kommunikálni a világ felé. Ha tudod, hogy ki vagy (persze itt nem csupán személyekre vonatkozik az önismeret, hanem bármilyen szervezetre a mikrovállalkozástól a multiig), akkor könnyebben megtalálod a célközönséged.

Ha megvan a célközönséged, könnyebben fel tudod mérni, hogy mi érdekli őket.

Ha tudod, hogy mi érdekli őket, akkor ki tudod szolgálni az igényeiket. 

Így már meg lehet tervezni az online megjelenést támogató extra funkciókat, extra modulokat és azáltal, hogy pontos a tervezés, pontos lesz a kivitelezés is és nagy valószínűséggel még hasznos is lesz az adott funkció.

Nem elhanyagolható, hogy pontos tervezéssel sok-sok pénzt lehet spórolni a kivitelezés során. És, ha a célközönséged értékeli az erőfeszítéseidet és elégedett felhasználókká válnak, akkor bizony igen hamar megtérül bármilyen fejlesztés ára!

És, hogy miként jelenjen meg mindez a neten?

Úgy, ahogy neked tetszik. Ha megpróbálsz mindenkit kiszolgálni már a grafikai tervezés során és többet agyalsz azon, hogy egyes színkombinációk metakommunikatíve mit sugallnak a cégről, mint azzal, hogy valójában jól néz-e ki az, amit látsz, akkor megint csak oda lyukadunk ki, hogy felesleges pénzkidobásra készülsz.

Persze ne a káoszt támogassuk a grafikával, igenis van rengeteg ergonómiai szempont is, valamint figyelni kell arra, hogy a böngészők meg is tudják jeleníteni azt, amit te megállmodtál, de azért vannak szakemberek a világon, hogy fogják a kezed az ilyen döntések meghozatala során. Álmodd meg, hogy mit szeretnél látni és hagyd, hogy segítsenek ezt megvalósítani használható módon.

De a legfontosabb tényleg az, hogy ne akarj egyszerre mindent és tudd, hogy kinek szól a weblapod.

Lehetsz egy kicsit zeneszerző. Egy jó zenemű is valahogy úgy épül fel, hogy van egy bombabiztos ritmus, vastag alapszólamok, megfogó vezérdallamok és, ha tudod, hogy mit és hogyan szeretnél kommunikálni, akkor kialakul a hangszerelés, jönnek az apró díszítések és a vokálok, aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy egyre többen emlegetik, dúdolják a dalaidat. Teljesen mindegy, hogy metal, blues, klasszikus, vagy dubstep a stílus. Csak legyen jól felépítve és passzzoljon hozzád. ( Nem nézett volna ki jól, ahogy Miles Davis black metalt játszik, de sok minden más jól állt neki. )

Észre fogod venni, hogy tetszik a célközönségednek az, amit alkottál.

A másik mérce az lehet, ha látod, hogy egyre többen akarnak téged másolni, annál nagyobb elismerés nincs.

komment

süti beállítások módosítása